Halan a baba na tripu 2/2

7/14/2016

Niekedy v priebehu minulého týždňa som dala na blog prvú časť článku o mojom výlete do Jasnej. Kto ju ešte nečítal, kliknite na rímske číslo I. Fotiek mám veľmi veľa a bolo ťažké vybrať, preto som ho rozdelila do dvoch častí. Na konci článku som písala, že bolo krásne počasie a preto sme sa vybrali na Ďumbier, ktorý sa nezdal až tak ďaleko. Bolo teplo, no vietor to všetko nejak vyvážil, ale na konci túry sme aj tak ostali opálený. Ja podľa okuliarov, L. podľa ponožiek a nohavíc. S horským slnkom sme akosi nepočítali...



Cesta nebola namáhavá, striedala sa dole hrebeňom, hore po hrebeni, po balvanoch a turistickej cestičke. Trasa bola dlhá približne 9 kilometrov a zabralo nám to približne 4 hodiny aj s cestou naspäť. Mali sme niekoľko prestávok na pitie a zakusnutie do croissantov, niekoľko na nabratie dychu, keď sa nám to až tak nepozdávalo, na pofotenie okolitých vrchov či seba samých, L. si našiel záľubu zhadzovať kamene z hrebeňa a sledovať pokiaľ sa dokotúľajú a raz som bola donútená dať si súboj. Najlepšie bolo keď som sa zrazu otočila a on si stojí pri kraji a v ruke veľký kameň. :D 

Vždy sme pohľad upierali na kamenistý vrch pred nami, pri ktorom sme si mysleli, že to už je ono. Ale nebolo. A potom znova nebolo. Až na tretí krát sa pred nami vztýčil posledný kopec s krížom, na ktorom sa nám podarilo stretnúť aj štyri kamzíky. Ešte v ten deň som len tak spomenula, že by som chcela ísť do Vysokých Tatier, aby som videla kamzíky na vlastné oči, kedže nikdy pred tým som ich nevidela nikde inde ako na internete alebo v televízii. Preto keď ma na to upozornil L. sa mi oči rozžiarili a rýchlo sme vyberali foťák, aby sme ich stihli pekne odfotiť. A potom sa objavili ďalší dvaja, ktorý prebehli po ceste pred nami. Keď už sme sa konečne dostali na najväčší vrch NT, bola som nesmierne šťastná, avšak pred tým ako som si začala užívať okolie, najedli sme sa a nabrali sme dych. Výhľad bol krásny, celé to tam bolo úžasné a jediné čo sa mi tam nepáčilo bol ten hrozný vietor, kvôli ktorému som sa bála stáť pri kríži hore že ma odfúkne. Tam hore som si povedala, že takéto niečo chcem absolvovať ešte raz, všetko to za to tojí, aby keď sa človek postavil na vrch, videl to čo inak nevidí a môže si povedať, že to dokázal


Chopok - Kamenná chata - Demänovské sedlo - Krúpova hoľa - Ďumbier 







Cesta naspäť bola omnoho príjemnejšia a rýchlejšia a hlavne sme dúfali, že takým tempom stihneme ešte lanovku smerom na juh, keď už to máme zaplatené. Chvalabohu sme ju stihli, previezli sa a cestou si oddýchli, pri reštaurácii sme si poležali na lavičke a jak "zazvonila" lanovka, že ide, zdvihli sme sa ako robotníci akoby im skončila robota v ten deň. :D Bola som ofúknutá, mala som suché oči, celé moje telo horelo a prežívala som asi miernu horúčku z vyčerpania, ale všetko to stálo za to a ako "praví" turisti sme sa bez síl viezli lanovkami a zubačkou až k autu a potom už len na izbu. 


Posledný deň nás čakali na hoteli len raňajky a pred nami cesta domov, kam sa nám ale príliš nechcelo ísť a chceli sme vidieť toho ešte viac a hlavne byť spolu dlhšie. Hneď po odhlásení z hotela sme šli do Fun Parku Žiarce na bobovú dráhu, na ktorej sme absolvovali päť jázd - ja dve, L. tri. Prvýkrát som na bobovej dráhe bola ešte zo školy v prírode na základnej škole a moc si to ani nepamätám, len situáciu, na ktorú spomínam dodnes, pretože som bola fakt naivné a sprosté decko. Mysleli sme si, že to stihneme a do hodinky budeme už hore pri Demänovskej ľadovej jaskyni, zaparkované a vyšliapaná cesta, avšak nepodarilo sa to a tak sme tam hodinku sedeli s nanukom v ruke obklopený deťmi zo školy v prírody, ako nám pozerajú do mobilov. Samotnú ľadovú jaskyňu som navštívila pred dvoma rokmi zo školy, keď sme boli v Demänovskej doline na výlete. Ešte stále v nej bola pre mňa hrozná zima, avšak ľadu tam už nebolo toľko čo pred dvoma rokmi. 

Okolo obeda sme sa vybrali ešte pozrieť do Zoo Kontakt, kam som už dlhšie chcela ísť a možno si pohladkať aj nejaké zvieratká. Jediný problém to bolo nájsť. Blúdili sme po Liptovskom Mikuláši, boli sme na ulici na ktorej to malo byť ale navigácia nás tam nevedela dostať. Nakoniec sme sa vybrali intuitívne von z LM a zavelila som nech zamierli k Tatralandii, možno to bude tam ale hlavne som potrebovala záchod. :D Nikde nebolo žiadne poriadne označenie, len malé nápisy, malá tabuľka na kraji cesty, ktorú sme si vôbec nevšimli. Nakoniec mi recepčná poradila a konečne sme to našli. :D  L. tam navštívil leguána, ktorého mali predtým doma, pohladkali sme zajačikov, mláďa medveďa, videli medvedíka čistotného, lamy a veľa iných zvierat, ktoré som predtým nikdy ani nevidela. Ľudia tam boli strašne milí a priateľskí, ak boli pri klietkach alebo výbehu, hneď sa pri vás zastavili a začali vám rozprávať o konkrétnych zvieratách. Bohužiaľ za tú cenu je to na krátku prechádzku, za chvíľu máte všetko pochodené a my sme tam boli zrovna v tom najväčšom horku, takže sme sa tam poriadne spiekli. 





Odstupom času na tento výlet nebudem spomínať len ako moju prvú "dovolenku" osamote s priateľom, ale ako splnenie niekoľkých snov, ktoré som mala na To see, alebo To do liste. Vidieť kamzíky, ísť an Chopok cez leto, vyšlapať na nejaký vrch toto leto (uvidíme či sa mi ešte nejaký podarí) a navštíviť Zoo Kontakt.  


You Might Also Like

9 komentárov

  1. to sú tak nádherné fotografie :) mňa strašne mrzí, že som ešte nemala možnosť preskúmať tú našu krásnu slovenskú prírodu, lebo by to určite stálo za to :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem pekne :) uvidíš raz sa nájde príležitosť ani sa možno nenazdáš :)

      Odstrániť
  2. Fotky sú náádherné a mali ste ozaj šťastie, že ste videli aj kamzíkov a hlavne, že si ich stihla zachytiť. A o Zoo kontakt som počula tento týždeň prvý krát a veľmi sa mi celý ten nápad páči, tak rozmýšľam, či sa tam nevyberiem teraz cez prázdniny.:)
    Lily Of the Valley

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ďakujem krásne a to sme fakt mali, počula som neskôr potom, že len niekedy sa podarí ich tam vidieť :) určite choď, ale chráň sa pred spečením ak bude horko :D

      Odstrániť