Najkrajšie pláže na severe Malorky ale aj tie, na ktoré sa nedostaneš

8/09/2018

Pred odletom na Malorku sme si ako každý hľadali čo sa dá v okolí nášho mesta, kde budeme ubytovaný, vidieť a kam sa pôjdeme okúpať. Veď neísť na pláže, keď letíte k moru by bolo asi dosť zvláštne, hlavne keď vám teplomer ukazuje 39 °C. Samozrejme, pred rezerváciou ubytovania sme tiež pozerali či je niečo v okolí, keď už tam budeme, no iba pár dní pred odletom sme to dotiahli na úplné maximum a spravili si plán na 6 dní.

Dnešný článok sa týka čisto pláží na Malorke. Ukážem vám tie, ktoré sme navštívili, tie ktoré sme chceli ale nepodarilo sa nám to a prečo sa možno nepodarí ani vám a aj také, ktoré nás vôbec nenadchli a nemali sme potrebu sa na nich okúpať.

Boli sme ubytovaný v Palme, kde sme boli len 2 dni, takže o plážach v tomto okolí tu toho veľa nenájdete, no aj napriek tomu som ich sem zaradila. Nasledujúcich 5 dní sme strávili v Cala Ratjada, čo je na severo-východe, úplne hore napravo, ak pozeráte na mapu. V tomto okolí sme teda navštívili ako inak omnoho viac pláží, kedže sme mali k dispozícii auto aj kopec času.

Niekoľko z týchto pláži je naozaj krásnych a rozhodne to stojí za to ísť na ne, tak nás s Lukášom prekvapilo, že sme okrem jednej žiadnu nenašli v zoznamoch najkrajších pláži na Malorke. Iste, možno nie sú tie najkrajšie, ale keď som si niektoré porovnala, veľký rozdiel som tam nevidela a hlavne – aspoň pre mňa – ak je pláž hoci aj krásna okolím, útesmi, čistou azúrovou vodou a dokonalých prístupom, ale je na nej niekoľko stoviek ľudí, stráca sa v mojich očiach jej krása. Preto radšej s Lukášom objavujeme tie skryté, menšie, na ktorých možno aj nie sme samy, ale sú prázdnejšie. Preto nazývam tento zoznam Najkrajšie pláže na severe Malorky. Úprimne si myslím, že ho takto môžem nazvať aj preto, že sme prešli asi každú pláž na severe s pomocou máp, ku ktorým sa dalo dostať (alebo sme si mysleli, že sa dá) a vybrali sa na tie najkrajšie. A za tých 5 dní sme ich navštívili teda dosť. 

Cala Illetes

Pláže Palma de Mallorca

V Palme sme strávili len 2 dni, preto sme moc pláže neriešili a snažili sa vidieť čo najviac z mesta. V prvý deň sme sa ku koncu dňa prešli na pláž pri Anima Beach Palma neďaleko katedrály a vôbec sa nám teda nepáčila. Bola veľká, áno, piesková, ale špinavá, voda tiež nebola dva krát čistá (aspoň nie taká, akú sme vyhľadávali a aj potom všade našli) a pri vstupe do mora boli samé riasy, čo nemusím.


Nebola to jednoducho pláž pre nás. Na ďalší deň sme sa preto vybrali na pláž Cala Illetes, podľa odporúčaní v článku od EvsLok. Hoci sme tu boli tak krátko a namiesto tohoto času sme mohli ísť na hrad, vybrali sme si vodu, kde sme si oddýchli. Pláž bola teda dosť plná, kedže bola menšia a smeruje k nej autobus č.3, ktorý bol úplne plný. Prešli sme ešte „za roh“, pozrieť, či tam nie je prázdnejšia pláž. Hoci bola, no sympatickejšia nám bola tá prvá, kde sme si našli miesto hneď pri vode, videli na veci a nemali o ne strach. Aj práve kvôli tomuto som radšej na menších plážach. Človek sa nemusí toľko strachovať a užíva si čas v mori. More tu bolo krásne modré, čisté, čisto pieskové dno, malé rybky, takže ak sa chcete okúpať v krásnej tyrkysovej vode, určite sa odvezte sem.   

Cala Gat

Pláže Cala Ratjada a okolie


Nasledujúce dni sme boli ubytovaný v mestečku Cala Ratjada, kde sa nachádzalo hneď niekoľko pláží. Začala by som hneď tými, ktorými sme len prešli. Najmenšou z nich je Cala Gat, ktorú nájdete keď pôjdete po chodníku pri mori smerom k majáku. Ako na jedinej pláži bola výstražná tabula kvôli skalám po bokoch, kedže je užšia. Nachádza sa tam aj stánok s občerstvením, a kedže sme okolo nej prechádzali večer počas prechádzky, môžete ju vidieť len takto v mesačnom svite. Cala Moll je už väčšia, na úplne opačnej strane, ku ktorej sme prišli ešte prvý večer, keď sme sa prechádzali opäť po tom istom chodníku len smerom na juh.

Cala Agulla


Asi poslednou plážou v okolí bola Cala Agulla, ktorú sme mali už od prvého zhliadnutia na mapách v merítku. Prvý deň po príchode do hostela (ktorý je kapitolou samou o sebe) nám bolo povedané, že táto pláž je raj a že by sme tam mali ísť. Od prístavu je to peši 15 minút, čo nie je vôbec zlé. Je to veľká piesková pláž s pekným prístupom do mora aj okolím, ktoré môžete vidieť na fotke. Myslím, že to tam je aj vidieť, ale ak nie, bolo tam asi najviac ľudí zo všetkých pláží na ktorých sme boli. A vôbec sa nám to nepáčilo – preto sme odvtedy vyhľadávali skôr tie menšie. Tie bývajú väčšinou aj tak krajšie. Ak ale máte radi takéto pláže, sú tu aj stánky s pitím a hlasnou hudbou, plavčíci, loďky ako v Chorvátsku na vlastný pohon so šmykľavkami, autobusová zastávka a blízko pri nej voda na umytie nôh. Hneď vedľa nej je ešte Cala Moltó, čo som našla na mapách, ku ktorej vedie cestička. Možno tam je menej ľudí, keďže to nie je taká veľká a pekná pláž.


Ďalšie dni sme šli spoznávať o kúsok ďalej, k čomu potrebujete auto. Aspoň na cestu tam, odtiaľ už sa budete pohybovať iba peši, prípadne zakotvíte na jednej z nich. Všetky pláže, ktoré vám teraz ukážem sú vedľa seba v zátokách a pre predstavu, ukazujem ich od východu smerom na západ. 


Cala Torta


Cala Mesquida je jednou z tých, ktoré sme sa rozhodli nenavštíviť, hoci je to pekná, veľká piesková pláž. Je pri nej vybudované rezortové mestečko/dedina a tak sme si boli istý, že tu bude kopec ľudí, čo sme už nechceli. Hneď vedľa sa nachádzajú pre niekoho krajšie - pre niekoho menej, pieskovo-kamenisté pláže, ukryté v zátokách pevniny.

Cala Torta je hneď prvou plážou, na ktorú vás zavedie taktiež značka z hlavnej cesty. Cesta je z polovičky asfaltová, no potom už je rozbitá, čo si Lukáš dosť užíval. Je takou zlatou náhradou za tie veľké pieskové s azúrovou vodou, pieskom a búdou s občerstvením aj s morskými plodmi a plavčíkmi. Ľudí je tam dosť, ale rozhodne menej v porovnaní s tými obrovskými. A voda tu stojí za to, jedna z tých najkrajších! Parkovisko sa nachádza pod stromami asi 5 minút chôdze od pláže.


Cala Mitjana


Hneď vedľa  je Cala Mitjana, kde sme najprv plánovali ísť, ale nebola až taká pekná ako nám ju Google ukázal a hlavne nebol prístup do mora podľa našich predstáv. Bolo tam viac rias, pár domácich a vedie k nej taká istá cesta ako ku Cala Torta, možno o trošku horšia. Zo zvedavosti sme sa premiestnili autom na druhú stranu kopca, ktorý ukrýval menšiu, privátnejšiu pláž Cala Estreta. Ako vidíte, je úzka a najlepšia možnosť aká sa vám môže naskytnúť je mať pre seba veľký kameň, z ktorého sa dá pekne skočiť do priezračnej vody. Kvôli neznalosti hĺbky tejto vody sme tam neostali a postupovali hľadaním inej pláže. 

O dva kopce ďalej je Cala De´ntol, čo je ešte menšia „pláž“, bez piesku, z kameňov, v ktorej sa viete vo vode omočiť, ale na kúpanie by som to radšej nevidela. Ale pokiaľ ste skúsený a nebojíte sa kameňov, prečo nie. Je veľmi malá pravdepodobnosť, že by tam bolo viac ľudí. 





Cala Estreta


Cala Estreta

Pred Cala De´ntol


Cala De´ntol

O ďalší kopec je Cala des Matzoc, ktorá bola rajom po toľkom stúpaní do kopcov v minimálne 34 stupňoch Celzia a pár mini zálivov, v ktorých sme sa nechceli kúpať zbytok dňa. Piesková zabudnutá pláž o štyroch ľuďoch, ktorí boli skrytý v tieni a na pláži nikto. Z jednej strany bolo dosť rias aj vo vode, nie len vysušené pri mori, ale našli sme si pekné miesto, kde boli len kamene a inak nič iné, len čistá, priezračná voda. Po hodinke-dvoch sa pomaly hrnuli ďalší turisti, ale nie všetci ostali na pláži a pokračovali ďalej turistikou, ktorú tam môžete tiež podstúpiť. Tak trochu si ale aj myslím, že všetci to boli domáci čo šli okolo, keďže ani jeden nevyzeral, že sa ide kúpať a tak to bolo o to lepšie, že sme tam boli takmer sami.  Na kopci vľavo od pláže sa nachádza veža Torre d'Albarca, ku ktorej sme sa samozrejme tiež dostali. Dá sa vyjsť aj hore, no ja, čo mám strach z výšok som z toho mala opäť ako vždy pri takomto počine obrovský strach ale zároveň neskutočnú radosť. hore sa nachádza aj staré delo a nádherný výhľad na okolie. 


Cala des Matzoc


Cala des Matzoc

Torre d'Albarca

Torre d'Albarca

Pláže okolia Can Picafort 


Playa Son Real bola niekoľkou, ktorú sme chceli v daný deň navštíviť, bohužiaľ sa nám ale na žiadnu z predchádzajúcich nepodarilo dostať. O tých si prečítate nižšie. Táto má krásne okolie, nevedie tam žiadna cesta a je teda dostupná len peši z parkoviska pri prístave mesta Son Serra de Marina, pri ktorom sa aj nachádza. Na náš vkus tam bolo dosť rias (rozumej iba riasy, žiadny priehľadný vstup), tak sme sa otočili ale inak tam je tiež minimum ľudí a krásny pohľad na kopce okolo a pokoj.

Cesta k Playa Son Real


Playa Son Real
Sa Canova Playa Virgen bola našou útechou v ten deň. Bola na druhej strane mesta Son Serra de Marina. Tým, že sme prišli medzi posledných ľudí, čo tam ostali na večer, naskytol sa nám pohľad hlavne na nudistov, ktorí ovládali takmer celú pláž. No taká sloboda sa nám páčila a v tento deň sme si to užili aj my (hoci nie tak na 100% ako tí starí domáci) tak ako sme sa cítili pohodlne. Pláž bola naozaj dlhá, piesková, nachádza sa tam aj postavená loď z dreva, pri ktorej sme si aj zapózovali a aj nejaké vežičky, ktorú nevieme načo presne sú alebo boli. Po celom dni bol západ na pláži presne to, čo sme potrebovali.

Sa Canova Playa Virgen


Sa Canova Playa Virgen
Posledný deň sme boli asi na najkrajšej pláži Cala na Clara, ktorú sme tu našli (aspoň podľa mňa) za čo sme boli naozaj vďační. Nechceli sme stráviť posledný deň na pláži, na ktorej sme už boli a zabiť tak celý deň bez zažitia a videnia niečoho nového. Nachádza sa na konci dediny Betlem smerom na východ, čo nie je až tak ďaleko od Cala Ratjada. Museli sme k nej prejsť dole útesom, no keď sme sa dostali na „vyhliadku“, objavilo sa pred nami more a na každej strane pod nami jedna pláž. Tá naša bola napravo, s tyrkysovou vodou, bez rias, kameňov, len piesok. Ležalo sa však iba na kameňoch no na takejto pláži a vode sme na súši boli len naozaj veľmi krátko. A hneď pri nej je aj jaskynka, ktorú sme poctivo preskúmali.


Cala na Clara


Cala na Clara


Cala na Clara

Pláže, ktoré sme chceli navštíviť, ale nedostali sa na ne


Na pláž Playa S´Arenal d´En Casat pri meste Can Picafort sa nedá dostať autom, takže si treba nájsť inú trasu, pešiu, ako na ňu.

Caló des Moro je celkom tajná pláž, ktorá je podľa fotiek naozaj nádherná, ale nevedeli sme sa k nej vôbec dostať. Podľa mapy tam vedie iba jedna cesta, ktorá je súkromná, pretože patrí vojenskému letisku a žiadna iná tam nie je zobrazená. Preto je prístupná asi iba loďou. Ak by ste mali ale iné informácie a dostali sa tam autom/peši a netrvalo to viac ako hodinu/dve, určite mi napíšte, nech tam môžeme ísť pri ďalšej návšteve. 

Playa de Formentor nás sklamala asi najviac, tak ako aj Cala Murta. Nie svojím výzorom ale nedostupnosťou. Keď sme chceli ísť na Formentor k majáku, pri pláži Formentor nás ako aj kopec iných ľudí zastavili a oznámili, že ďalej sa dá dostať iba autobusom (ktorý si platíte) od 10-19 hodiny. Je tam parkovisko, ktoré pýta od 0,04 €/minútu. Snažili sme sa dostať k pláži, či to nepôjde inak, ale našli sme iba vstupy do hotelov za zábranami a parkoviská, ktoré pýtali ešte väčší poplatok. Neviem ako by to bolo s odstavením auta pri hlavnej ceste pod stromami na očiach a prejsť to lesom ku vode. No nechcela som do toho ani ísť a vybrali sme sa preto úplne preč, sklamaný a mierne nahnevaný, že tam na turistoch takto zarábajú. Robia síce autobusmi zástavky na plážach a tak, ale platiť za to, čo nemusíme sa nám nechcelo, keďže sme netušili ako dlho bude cesta so zastaveniami trvať. 

Cala na Clara


Cala na Clara
Ak sa vyberieš na sever, určite navštív aspoň dve, ktoré som spomenula, neoľutuješ. A nezabudni, veľa žien ale aj babiek tam chodí hore bez či úplne nahé, tak nech ťa to neprekvapí. My sme si na tretí deň zvykli a samy sa odvážili. A poviem vám, ten týždeň na Malorke mi zdvihol sebavedomie ešte o niečo vyššie ako bolo doteraz. 


Daj mi vedieť do komentára, ktorú by si chcel/a navštíviť a či si na niektorej už bola. 

Ak sa ti blog páči, určite ma podpor sledovaním blogu alebo Instagramu. Nájdeš ma pod všetkými týmito platformami.

You Might Also Like

2 komentárov

  1. Vyzerá to tam ozaj krásne! :) Aj tie tri posledné zmienené vyzerajú parádne, ale myslím si, že ste si pláže užili poriadne aj bez nich.
    Odporučila by si ísť na Malorku aj niekedy na jeseň/jar na taký skôr poznávacejší trip? Je tam toho čo pozerať aj bez kúpania?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, áno, užili sme si to aj tak. Videli sme toho celkom dosť. :) A určite, je tam toľko miesť, ktoré stojí za to pozrieť aj bez potreby kúpať sa v mori. Len v Palme koľko toho je, na dva dni minimálne. Budem čoskoro písať o tom čo sa dá v Palme, ale aj v tomto okolí kde sme boli, vidieť. A to je len malý zlomok, kedže je tam ešte celý ostrov a my sme si tiež vybrali len niečo čo sme vedeli, že stihneme. :)

      Odstrániť