Najlacnejšie jedlo a kde (ne)bývať na Malorke

8/29/2018


Väčšinu z vás zaujímalo na Malorke práve jedlo, no nebudem tu písať aké jedlá majú tradičné, pretože okrem tapas sme nevyskúšali nič iné a tak vám len odporučím niekoľko reštaurácii a podnikov, ktoré sme v Palma de Mallorca, Cala Ratjada a okolí vyskúšali. Nebude toho moc, pretože sme sa snažili na jedle šetriť a tak sme reštaurácii vyskúšali iba pár, no rozhodne stoja zato.

Kde sa najesť a bývať v Palma de Mallorca


Prvou z nich je Cafe Restaurante Paris, ktorá sa nachádza na Plaza Mayor. Hladný sme blúdili centrom mesta a hľadali reštauráciu, kde sa najeme pod 15 € každý. Vyslovene sme chceli vyskúšať tapas, ktoré tu mali najlacnejšie. Za jeden kus okolo 5 €, my sme si dali krokety. Na to, ako málo toho bolo na pohľad a ako nie moc vábne to vyzeralo, boli sme do večera plný a nebolo nám treba viac. Sami sme boli prekvapení. Za vodu s citrónom som dala 2,70 čo je celkom dosť, ale inak nás vyšla večera pre dvoch hladných ľudí, ktorým škŕkalo v bruchu, pod takmer 16€ s pitím. Ešte lepšie, než sme očakávali.

Plaza Mayor

Tapas, Cafe Restaurante Paris
Poslednou reštauráciou, ktorú sme tu skúsili je talianska reštaurácia Pata Negra, alebo sa tak aspoň tvári. Keby ste k nej šli, v uličke vedľa nej je ešte jedna reštaurácia, ktorá má iný názov, je omnoho väčšia, má veľké sklenené dvere a interiér vás láka do nej vkročiť. Pata Negra je jej malá skromná sestra, kedže miestnosť v ktorej sme boli bola plná stolov, priestor medzi stolmi iba pre jedného človeka a nie som si istá, či má viac priestoru vzadu na sedenie. Majiteľ nás pred tou väčšou reštauráciou zastavil a vzal do už zmieňovanej, že to je tiež tá istá reštaurácia s tým istým menu. A pri tom úplne iný názov aj vzhľad. A naozaj aj bolo. Našťastie mali aj tie isté ceny, ktoré boli tiež super, ale trošku sme to nedomysleli s peniazmi a nepochopili sa na izbe, tak sme toho nemali pri sebe dosť na poriadne jedlo pre každého. Skončili sme s jednou pizzou Prosciutto za 10,90.

Ale pozor! Nikde, naozaj nikde v žiadnom lístku, ktorý sme si v meste obzreli, sme nevideli gramáž. Uvedomili sme si to až pri tejto pizze, keď nám prišla veľkosti veľkého taniera a to vôbec nie takého obrovského aké väčšinou v talianskych reštauráciách u nás dávajú, ale obyčajného priemerného aký kúpite v každej tanierovej sade. Pre jedného by to bolo tak akurát, pokiaľ by nemal roztiahnutý žalúdok, alebo nebol hladný. Mne by v ten večer stačila, no Lukáš bol hladný a museli sme sa podeliť, tak nás to trošku zaskočilo. Ja som sa síce najedla, ale po príchode domov som si aj tak dala ešte malú sladkosť, aby som bola spokojná. Tu na Slovensku sme zvyknutý na oveľa väčší priemer pizze, pri ktorých táto vyzerala ako jednohubka. Bohužiaľ fotku sme nespravili, tak vám ju nemôžem ukázať.  Preto vám dávam aspoň niekoľko tipov ako vybrať reštauráciu.

  • Pozerať sa na stoly čo majú ľudia objednané a aké veľké sú tie jedlá.
  • Nedať sa zatiahnuť tam kde nechcete bez toho, aby ste si to poriadne rozmysleli. Vedia veľmi dobre presviedčať. 
  • Spýtať sa na gramáž, alebo aspoň na približnú veľkosť, keď ste to dané jedlo nevideli u nikoho na stole. Toto sme síce praktizovali, ale vo veľa reštauráciách nechápali čo chceme alebo nerozumeli, tak treba byť trpezlivý alebo byť pripravený, že nie vždy vám to povedia.
  • Neriadiť sa nikdy tým, že čím drahšie, tým väčšie. Nech vás to ani nenapadne.
  • Prejdite si niekoľko ulíc, pozerajte si jedálne lístky a ceny. Väčšinou to býva tak, že tam kde by ste to nečakali sú omnoho prijateľnejšie ceny a jedlo chutí omnoho viac ako v centre mesta veľa krát v predraženej reštaurácii. 
Šťastné deti v mekáči

Za dva dni v Palme sme jedli len tu, ak nepočítam do úvahy McDonalds, kde sme si dali raňajko-desiato-obed, čím sme ušetrili peniaze za dve jedlá. A potom sme jedli až večer. Nebudem písať o mekáči, kedže tam nie je moc o čom písať čo sa týka jedla, ale musím spomenúť pravé španielske služby, ktoré boli úplne iné ako v prevádzke na Slovensku. O takmer 11-tej hodine tam nikoho nebolo a všetci dobre vieme, ako to tam vyzerá o takejto hodine tu u nás. Chaos, stres, hluk, milión ľudí. Tu sme boli okrem asi troch pracovníkov sami. Keď som sa pýtala, čo je v burgri, ktorý bol nový a u nás sme taký ešte nemali (alebo som tam dlhšie nebola), nerozumel mi a možno aj áno, ale nevedel odpovedať, hovoril stále niečo po španielsky. Pýtala som sa či tam je kuracie mäso, syr alebo čo vlastne to je zač a musel si zavolať vedúcu, ktorá mi povedala že syr a všetko ostatné, čo tam aj bolo, len to kuracie mäso zabudla spomenúť. Pri tej rýchlosti, výraze v tvári a ochotou by boli všetci na Slovensku asi vyhodení. Ale boli sme predsa v Španielsku, tam je to normálne. Inak sme si kupovali pitie a nejaké to ovocie či sladkosť v malom obchodíku pri našom byte, kde mali dobré ceny.

Airbnb Palma de Mallorca

Bývali sme na byte maximálne 10 minút peši od centra, ktorý sme našli na Airbnb
. Mali sme k dispozícii všetko, dokonca aj malý ventilátor v izbe, čo bolo super, pretože Lukáš bez neho nemôže byť ani doma, nie to ešte v Španielsku, kde bolo 38 stupňov. Izba nám stačila. Hoci sme nemali miesto na odloženie šiat, vôbec nám to nevadilo, pretože stôl a dve stoličky nám bohato stačili. Trošku nešikovné boli zasúvacie presklenné mliečne dvere, ktoré sa veľmi ľahko zavreli, ale ešte ťažšie otvárali a hneď ako odtiaľ Lukáš vyšiel, vedel, že mi to bude robiť problém s mojimi slabými rúčkami. A tak aj bolo. Prvý krát som myslela, že tam ostanem zavretá a budem musieť kričať nech ma otvorí. 

Jediné, čo by sme mohli vytknúť sú ich pračky na balkónoch a tak keď sa pralo, ráno ale aj nadránom, nás to budilo a nebolo to príjemné. Izbu sme mali otočenú do dvora, teda ku všetkým balkónom a so zatvoreným oknom sa spať už vôbec nedalo. 

______________________________________________________________________________

Zľava 30 € na ubytovanie cez Airbnb


V prvej vete v odstavci o ubytovaní je priložený odkaz na ubytovanie a sem prikladám link na zľavu na ubytovanie až 30 €. Určite ho využiješ. Leto možno skončilo, no život určite nie. A aj na jeseň sa dá cestovať. Alebo cez zimu na lyžovačku. Možností je toľko! 
______________________________________________________________________________

Kde sa najesť a bývať v Cala Ratjada, Capdepera


Ešte kým prejdem na Cala Ratjada, kde sme bývali, musím spomenúť reštauráciu Nou Segle 12 v mestečku Capdepera, čo je mesto pred tým „našim“. V deň príchodu na sever sme sa stavili práve tu hlavne kvôli hradu, ktorý som našla a túžila navštíviť a ukážem vám ho aj v ďalšom článku spolu s tipmi, čo na Mallorce vidieť. Keďže sme celý deň nič poriadne nejedli, boli sme dosť hladní, no reštaurácií tu na výber moc nebolo. Capdepera mala asi najužšie uličky, v akých sme jazdili. Reštaurácie sme našli na malom námestí odkiaľ viedla už len krátka cesta na hrad

Nechceli sme nič drahé a keďže nám priniesli jedálny lístok, ktorý vyzeral skôr ako raňajkové menu, vybrali sme si bagetu, ktorá bola za výbornú cenu 7€. Len sme sa po skúsenostiach z Palma de Mallorca báli a zároveň s tým aj počítali, že to bude bageta tak do dlane a zaženieme ňou len trochu hlad. 

Nou Segle 12, Capdepera
Priniesli nám takéto dva taniere, z ktorých sme automaticky ostali prekvapený a naše oči sa potešili. Najprv sme sa báli, že budeme hladní a potom sme to nemohli ani dojesť. A bolo to tak dobré! Takúto výbornú bagetu som ešte nikdy nemala a už len kvôli nej vám odporúčam sa tam staviť po ceste. Ja by som sa tam teda vrátila. Boli k nej olivy, ktoré od tých čo sa tu predávajú majú veľmi ďaleko a ešte sa na začiatku spýtali, či ju chceme teplú. Personál bol veľmi príjemný, usmievavý a bolo vidieť, že sa o zákazníkov starajú a zaujímajú. Jednoznačne odporúčam, a Lukáš tiež. A dokonca mali asi ako jediný funkčnú Wi-fi.

V meste Cala Ratjada, kde sme potom 5 dní bývali, sme jedli na večeru buď v Burger King (tu ho nemáme, tak sme chceli vyskúšať a bolo to lacné, čo je jeden z dôvodov takýchto jedál) alebo kebab hneď vedľa neho. Ak budete mať chuť na kebab, určite ten pri Burger King, len sa pripravte na čisto nemecky hovoriacich zamestnancov. Vždy ráno sme si nakúpili pitie a jedenie na celý deň v Lidli, ktorý je na začiatku mesta. Prvý deň sme ešte prerobili na vode a plechovkách Fanty, pretože sme si ich kúpili v meste v stánkoch, kde si na nich prihodili asi 110% zisk. Takže ak chcete pitie, vždy si to kupujte v supermarketoch. 2 litre vody sme mali za ani nie 1 €.

Burger King, ktorého sme už za dva dni boli prejedený asi až do konca života. 

Morské plody v Lidl úplne bežné. 

V reštaurácii sme jedli iba jeden krát a aj to iba preto, že sme boli nahnevaný, unavený a ubehaný z problému, ktorý sme riešili s ubytovaním takmer celý deň a potrebovali sme si oddýchnuť. O tom vám napíšem už o chvíľu. Rozhodli sme sa teda vyhodiť si z kopýtka a ísť si sadnúť do reštaurácie pri prístave a dokonca sme si dali ešte aj navyše pivo na upokojenie nervov a na pekný večer. Bola som si istá, že vyhodíme len tak 50 €. Reštaurácia sa volala O´Sole Mio! a mala dve „pobočky“ blízko seba. Tiež sa ale pripravte, že tam na vás budú hovoriť iba po nemecky, aj napriek tomu, že vy po anglicky. Môže sa ale aj stať, že chytíte čašníkov, ktorí budú ochotný/vedieť, rozprávať druhým jazykom.  

Predjedlo, O´Sole Mio!

O´Sole Mio!

Objednali sme si 2 pizze, ktorých cena bola raz toľko čo u nás za najdrahšiu, no kým nám ich priniesli, na stôl nám doniesli tanier so štyrmi suchými pizzovými kúskami, olivami a výbornou pomazánkou. Vôbec sme to nečakali a tak nás ani nenapadlo, že je to ako predjedlo, ktoré nosia v niektorých reštauráciách a zadarmo. Až keď sme sa spýtali a bolo nám to potvrdené, pustili sme sa do toho a ušetrili si ešte niečo na koniec večera. Pizza bola výborná, obsluha tiež a ak si objednáte rybu, s radosťou vám ju rozporcujú s takou rýchlosťou a presnosťou, že už asi žiadnu kosť nenájdete. 

A ešte jeden rýchly tip na reštauráciu Seafood Restaurant Es Mollet Casa Mario, kde nám dala pani vizitku so zľavou, aby sme sa vrátili a na najlacnejšiu zmrzlinu, akú sme za celý pobyt našli. Všetky ostatné stáli okolo 3 až 4 € za kopček. Nachádza sa v Cala Ratjada a jeden kopček stál 1 €, no ten kopček bol za 2 slovenské. Veľa príchutí na výber, výborná chuť a dobré ceny aj za ľadovú drť, ktorá chutila Lukášovi asi najviac čo kedy jedol (pil?). 

Najlacnejšia a zároveň výborná zmrzlina v Cala Ratjada

Keď už som skončila o jedle v Cala Ratjada, rozpoviem vám krátky (posnažím sa, ale asi to nepôjde) príbeh o našom ubytovaní tu. Letenky aj ubytovanie sme si kúpili, prípadne rezervovali, už niekedy vo februári či marci. Jednoducho skoro na to, aby sme mali z čoho vyberať a neskončili v nejakom drahom ubytovaní, keď na to peniaze nie sú alebo lacnom, katastrofálnom. No nakoniec sa ukázalo, že aj toto naše za najlacnejšiu cenu v Boho Concept (alebo ako to Lukáš nakoniec nazval, lepšie by sa hodilo "Zbohom Concept"), nebolo až také skvelé, ako sme si mysleli. 

Prvý krát sme si našli ubytovanie cez Booking, no po tomto už budeme hľadať iba cez Airbnb alebo iné stránky, s ktorými ľudia nemajú pravidelne nejaký problém. Rezervovali sme si izbu s manželskou posteľou a raňajkami, čo bol dôvod, prečo sme nešli do domu k niekomu cez Airbnb. Aby sme ušetrili niečo navyše, mali vlastnú kúpeľňu, peknú posteľ a pokoj, ako sa to všetko podľa fotiek zdalo.

Izbu sme mali našťastie smerom na ulicu, v okne nám vidíte modrý uterák.
Boho Concept, Cala Ratjada

No ibaže už pri príchode na recepciu sme dostali facku a to Nemcami, ktorí tam akurát riešili problém s plesňami v kúpeľni a spálni. Medzitým nám stihol povedať, že to tam je katastrofa a že na raňajky nič nie je, iba vajíčka, toast, mlieko, káva, čaj, maslo, džem a jogurt. Ono sa toho zdalo málo takto keď to povedal, no možno čakal švédske stoly aj napriek tomu, že to bol hostel. Nie hotel. Nám raňajky stačili, pár dní pridali potom aj minipáročky a bolo tam na výber asi z troch jogurtov, troch džemov, rôznych čajov, hriankovač, mlieko aj pomarančový a jablkový džús. No a kto chcel, najedol sa. Ale ak ste chceli vajíčka teplé alebo vôbec nejaké, museli ste si privstať a byť medzi prvými.  

Pri preberaní kľúču sa nás pani pýtala, či sa chceme ubytovať aj keď sme počuli čo sme počuli, no iná možnosť nám ani neostávala. Kde by sme sa takto narýchlo ubytovali? Museli sme sa modliť, aby sme nemali žiadnych neželaných tvorov alebo plesne po stenách. Našťastie, nič také tam nebolo a izba bola obývateľná. Ale! Namiesto manželskej postele nás čakali dve jednolôžkové. Keby boli vedľa seba, nič by sme neriešili a jednoducho si ich iba prirazili k sebe a zaspávali tak vedľa seba. Veď preto sme si ju aj objednali. Ibaže izba bola vo forme obdĺžnika a tak boli za sebou a nedali sa otočiť a priraziť. Hneď nato ma za paňou Lukáš poslal, aby som sa spýtala čo to má znamenať a že to chceme vymeniť. Bála som sa jazykovej bariéry, ktorú som vďaka bohu zvládla, ale vďaka všetkým seriálom som sa vedela viacej sťažovať v angličtine než nemčine, ktorou tiež hovorila. Paradoxne, toaleťák som si vypýtala automaticky v nemčine.

Raňajky v Boho Concept, Cala Ratjada

Raňajky v Boho Concept, Cala Ratjada


Povedala, že zajtra nám ju vymení a tak sme sa šli spokojne kúpať s tým, že zajtra sa presunieme do tej našej izby. Ibaže nám zabudla nám povedať, že to sa máme vysťahovať a dať jej kľúče, tak sme to riešili až na tretí deň, kedy sme sa pred desiatou zbalili, tašky nechali dole pri nej medzi ostatnými kuframi, ktoré tam mal niekto odložené. V tom čase sme si mysleli, že tam tí čo tam boli čakajú na odvoz na letisko, prekvapením bolo, že to boli 2 ženy s 2 deťmi, ktoré tam boli ešte o šiestej večer kedy my sme sa vrátili. A nie preto, že im neprišiel transfer, ale že ich nevedela ubytovať od rána. Že pre nich jednoducho nemala izbu. Na recepcii bola mladá baba, ktorá nevedela čo sa deje, žiadne informácie jej domáca nedala a tak vyzerala ešte vo väčšom strese ako tá pani, čo tam celý deň čakala na izbu. Už vtedy sme mohli tušiť, že niečo bude zle. Snažila som sa vysvetliť ešte raz aký sme mali problém a ako sa mal dnes vyriešiť tej mladej, ktorá nám tvrdila, že nič také tam nevidí a že číslo našej izby je 11. Opäť. Tak som jej ešte raz veľmi pomaly zopakovala ako to je, aby sme sa pochopili a nevznikli nedorozumenia, až nám nakoniec dala kľúčik od druhej izby, väčšej, v druhom dome niekde 3 bloky vzdialenom.

Nebudem opisovať ako sme to nemohli nájsť, ako dlho nám to trvalo vôbec nájsť a koľko krát sme sa šli naspäť opýtať, kde to je. Napíšem len, že keď sme to našli, dvere do izby, ktoré nám opísala neboli naše, pretože ich otvoril chlap po tom, ako som sa snažila ich odomknúť. Na kľúči nebolo žiadne číslo izby, takže sme ani vlastne nevedeli, do ktorých sme mali ísť a utekala som naspäť, kde to teda máme ísť. Po ceste som sa stretla s tou mladou babou, ktorá za nami utekala s pôvodným kľúčom, ktorý sme pri check-in-e dostali s odôvodnením, že máme tú istú izbu a nevie, čo sa stalo, prečo je tomu tak.

Raňajky v Boho Concept, Cala Ratjada

Boho Concept, Cala Ratjada

Nahnevaný a unavený z hľadania sme sa pobrali teda naspäť do tej istej izby a veľmi si priali, aby boli postele teda aspoň prirazené a že sme to celé zle pochopili. Po príchode na nás čakala izba v tom istom stave ako sme do nej vkročili po prvý krát. Jediná výhoda na tomto celom bolo, že sme mali upratané, nové, čisté uteráky a nemuseli tak byť v tej špine, ktorú sme tam, aj keď nedobrovoľne, spravili. 

Večer sme sa dožadovali vysvetlenia, ako je možné, že sľúbené sa nakoniec nekonalo. Odpoveď? Moc som nerozumela o čo presne išlo, ale išlo približne o to, že z Palmy jej prišli buď ľudia/alebo nariadenie, že musela ubytovať ľudí, ktorých nemala kam ubytovať (mám tušenie, že išlo práve o tie 4 osoby, čo tam boli od rána, pretože po našom príchode na opäť tú istú izbu tam už neboli) a musela ich dať do tej izby, kde sme vlastne mali byť my a ospravedlňuje sa. Ale že ak chceme, tak to môže zajtra vymeniť. Na to som sa jej už ale pekne krásne, s prepáčením, vyprdla, že už aj tak za deň odchádzame a čakajú nás posledné 2 noci (z toho jedna iba na pár hodín spánku). 

Týmto celým prístupom nás maximálne nahnevala a znechutila, stratili sme kvôli tomu deň, kedy sme boli na pláži (hoci peknej) a nerobili okrem toho absolútne nič. Ostatné dni sme ani jeden celý deň len nevylihovali, ale objavovali nové miesta. Okrem toho posledného, vtedy sme už chceli ísť naozaj iba oddychovať a našli sme na to perfektné miesto. Kde sa dočítaš v článku o plážach, ktoré smenavštívili.

Ako kompenzáciu za nervy a stratený čas a hlavne izbu, ktorú sme si zaplatili a nemali, sme si vypýtali slnečník na zbytok pobytu, ktorý bol inak za poplatok 1 alebo 2 eurá na deň. Zobrali sme si okrem slnečníku aj ležátko (neviem ako to mám inak nazvať), nech to nie je len jedna vec, no mala som chuť zobrať všetko alebo jej tieto dve veci ani nevrátiť. Naozaj, prístup k zákazníkovi 0 bodov. A to nespomínam to, že za ovládač na televízor a klímu pýta 10 € (za každý), ktoré sa vám potom vrátia, no ak nie ste hlúpy, televízor si zapnete aj prstom a klímu po mojom varovaní ani púšťať nebudete. Alebo vám k tomu stačí aplikácia na telefóne, s ktorou oba tieto prístroje zapnete a regulujete. Z klímy pravidelne tiekla voda – po stene, pod posteľ, na posteľ, proste všade. Lukáš ale zvláda takéto teplá horšie ako ja a potreboval sa schladiť každý deň.

Za palmami je už more.
Boho Concept, Cala Ratjada
Prosím vás, ak sa sem budete chystať, choďte radšej do hotelov alebo privátov, niekde kde si pozriete reálne fotky ako to tam vyzerá, odpíšu vám do pol roka na vaše otázky a záporných recenzií bude naozaj veľmi máličko a spomenuté nezávažné veci. Po tomto sme sa obaja poučili a dáme si omnoho väčší pozor a hlavne, neodporúčame!

Ešte pred záverom tohto článku by som chcela spomenúť, že ak si pozeráte ubytovanie cez Booking, prečítajte si každú jednu recenziu poriadne, naozaj všetky a nenechajte sa zlákať tým dobrým, čo z recenzie Booking vyberie a ukáže tak len tú dobrú časť. Všimla som si to teraz pri prezeraní tohto nášho ubytovania, kde sme recenziu napísali a vypichli aj to dobré, čo bolo asi len raňajky (lebo nie sme rozmaznaný) a poloha. Ukázalo nám len tú dobrú časť recenzie ako tip, tak isto ako aj veľké percento návštevníkov, ktorí hodnotia veľmi dobre lokalitu. No to ostatné nemá potrebu ukazovať.  

Koniec koncov, mohli sme byť naozaj veľmi radi, že sme nenašli v izbe zvieratá, pleseň a iné neželané veci. Je ale pravda, že sme si ju moc dopodrobna nepozerali. Radšej. Z jedla nám zle neprišlo, hladný sme neboli, vyspali sme sa, nikto nás neokradol počas celého pobytu, nič sme nestratili a nám sa nič nestalo. A to je hlavné. Takže okrem krásnych spomienok, veľa nových zážitkov a plných brúch sme si odniesli skúsenosť, po ktorej si budeme dávať ešte väčší pozor, kde sa ubytujeme. 

Mali ste už zlú skúsenosť s ubytovaním? Aký problém ste mali, vyriešil sa alebo ste mali tiež takú "ochotnú" a vypočítavú obsluhu?

Ak sa ti blog páči, určite ma podpor sledovaním blogu alebo Instagramu. Nájdeš ma pod všetkými týmito platformami.

You Might Also Like

4 komentárov

  1. Nádherné fotografie :O som rada, že si takto úprimne popísala svoju skúsenosť a ďakujem za všetky tipy ohľadom Mallorcy :) Už dlhšie sa tam chystám, len nejako nebola dobrá príležitosť :D

    S LÁSKOU, TORILINKA / @Torilinka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Super článok! Určite budem sledovať ďalej!:)

    OdpovedaťOdstrániť