~ Hojdačka na Molpíri ~ Kam na výlet v Malých Karpatoch

7/01/2018

Minulú zimu som na instagrame zahliadla prvú fotku hojdačky niekde v horách nad Smolenicami. Dlho som neriešila, kde presne to je, len že tam chcem niekedy ísť. Minule na to prišla reč s kamarátkou cestou do Brna vlakom a to ma dohnalo k tomu, začať nad tým naplno rozmýšľať a zladiť si čas s Lukášom. Moc som od toho nečakala, skôr som myslela, že je to miesto na fotku a nebude to vyzerať tak ako na internete. A ono to ani nevyzeralo. Mala som asi úplne iné predstavy, nejak som si to v hlave upravila a hlavne sa zmenilo počasie, takže bol ten rozdiel obrovský. Ale viete čo? Bolo to ešte krajšie než som si predstavovala.

Miesto, na ktorom si človek skvelo oddýchne, načerpá novú silu a prečistí myšlienky. Pretože tak to vždy v prírode je. A ešte keď sa môžete pohojdať v takejto prírodnej kráse, máte úplne nový pohľad na život.

Hojdačka na Molpíri


A kde teda nájsť hojdačku nad Smolenicami? 

Sama som to hľadala deň pred výletom a nenašla som takmer žiadne informácie. Našla som iba jeden článok, ten sa však venoval turistike na kopec Molpír a práve to je bod, ktorý vám pomôže. A zároveň sa naučíte aj niečo o hradisku Molpír, ktorého pozostatky sa tu nachádzajú. Bol obývaný ešte v 6. storočí pred Kristom, čo je naozaj niečo a hoci som 10 rokov žila pár dedín od Smoleníc, do včerajšieho dňa som nevedela, že je tam nejaký náučný chodník k tomuto hradisku. Moc z neho neostalo, no prechádzka je to pekná a nenáročná.

Počula som, že sa dá isť k tomuto hradisku aj od Smolenického zámku, pri jazierku odbočiť jednoducho doľava, ale žiadnu značku som nevidela (update: treba ísť po červenej značke, ako som sa dnes dozvedela). Volala som kamarátke, ktorá ma naviedla ku kostolu, odkiaľ je cesta lepšiaPred kostolom sú tabule, kde je zobrazený náučný chodník hradiska na Molpíri, niekoľko slov o ňom, ale nevidela som nič, čo by nasvedčovalo tomu, kde presne sa nachádza a kade, ktorou cestou sa máme vybrať. Neviem, či nečítame poriadne alebo to jednoducho nebolo zrozumiteľné, ale vybrali sme sa podľa inštrukcií kamarátky povedľa kostola hore a tam sme ostali opäť stáť. 

Ďalej viedli dve cesty a nebolo úplne jasné, ktorou sa má človek vybrať nebyť drevenej tabule na malom kopčeku. Vybrali sme sa teda po upravenom kamennom chodníku smerom hore po kopci až sme prišli k dvom dreveným domčekom, ktoré tam boli postavené ako ukážky. Do jedného z nich sa dalo aj vojsť, hoci ste tam nič nenašli. Možno keby začalo pršať, je to dobrý úkryt na prečkanie dažďa. 

Výhľad na Smolenice

Trošku som to neodhadla s počasím. A to som chcela ísť v sukni.

Počas celého mini výletu sme si neboli úplne istý, či ideme dobrým smerom a neodbočili sme trochu mimo cesty po inej vyšliapanej cestičke. Vždy sme sa našťastie dostali k ďalšej tabuli, na ktorej bol napísaný opäť ďalší fakt. Celkom by sa hodili nejaké šípky, kade ďalej pokračovať, aby si bol človek istý. Jediné čo sme si všimli (ale až keď sme prešli zvyškom brány, ktorá tam ostala), že treba ísť po zelenej značke. Neprešli sme si chodník ale celý, tak to nemôžeme povedať s istotou, no niekoľko zastavení to bolo zrejmé a viditeľné.

Tak trochu nám to s Lukášom pripomínalo výlet do mestečka/dedinky Berg, kde sme absolvovali malý výstup na vyhliadku, z ktorej sme videli Alpy. Tiež sme celú cestu takmer nevedeli, či ideme dobre a či tam tou cestou prídeme a značky ak už niekde boli, tak veľmi zriedka a takmer neviditeľné. 

______________________________________________________________________________
Ak chceš vedieť, kde nájdeš vyhliadku na Alpy pár minút od Bratislavy, prečítaj si tento článok.


A keď už tam pôjdeš, určite nevynechaj návštevu zrúcaniny Pottenburg pár metrov nižšie a výhľad z hradu Hainburg. 

Toto všetko stihneš za jeden deň.  
______________________________________________________________________________

Z hlučného lesa, z dôvodu silného vetra, sme vyšli na prvú vyhliadku, ktorá nám krásne ukázala okolité kopce a výhľad aj na Trnavu. Bolo tam naozaj krásne a zasa som si uvedomila, ako rada chodím takto na krásne miesta v lete, keď je všetko zelené a slnko robí hory ešte krajšími. Mali sme šťastie a za nami sa objavili dvaja ďalší turisti (aj jediný za celý ten čas, čo sme tam boli), ktorých som poprosila, či nám nespravia fotku, aby sme nemuseli mať iba samé selfie a mohli ukázať našim deťom aj takéto „retro“ fotky. Už len aby nejaké boli, no nie?


Tip na výlet v Smoleniciach


Robí pekné fotky ten môj muž, nie?

Pokračovali sme cestičkou na hrebeni kopca (ak to tak môžem nazvať) a o malú chvíľku som zahliadla drevenú hojdačku, ku ktorej sme prešli krátkou strmou cestičkou dolu a zalial ma pocit šťastia. Nie preto, že sme tam boli len my dvaja, nie preto, že sa mi splnil „instagramový sník“, ale preto, ako krásne tam bolo a Lukáš bol rád, že som ho tam vzala. Ale zároveň aj pre tie dva dôvody, čo som napísala predtým. Bez toho by to predsa ani nešlo. Dali sme si čas na fotky, ktoré sme si spravili spoločne ale aj tie, ktoré spravil Lukáš mne, prenechali hojdačku turistom, ktorých sme nechali v závese od prvej vyhliadky a potom si užívali ešte posledné minúty hojdania pred odchodom.

Okrem hojdačky je tam ale aj malý prístrešok, dve posedenia a nižšie položené ohnisko. Hojdačka je veľká, takže sa nikto nemusí báť, že sa tam nezmestí a udrží aj dve osoby, ak sa na to nebudú vešať plnou váhou. Nikto to predsa pri jeho návšteve nechce zničiť. Aj tieto fotky, čo sme si spravili boli také, že som väčšinu váhy mala na mojich nohách a len jemne som si na Lukáša sadla, aby sme to spoločnou váhou nezničili. 


Výhľad na drevené domčeky a Smolenický zámok

Hojdačka nad Smolenicami

Tak čo, vedeli ste o tom, že sa toto miesto nachádza nad Smolenicami, alebo sa sem po tomto článku pôjdete určite pohúpať?

Ak sa ti blog páči, určite ma podpor sledovaním blogu alebo Instagramu. Nájdeš ma pod všetkými týmito platformami.


You Might Also Like

4 komentárov

  1. To je moc pěkné. :) Já bych ji asi nehledala, ale bylo by fajn na nějákou na super místě narazit.:)

    Somethingbykate

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. keby neviem, že tam je, asi si ju ani nevšimneme (ale ani by sme tam nešli predpokladám). No je skvelé na nejakom mieste nájsť takéto milé prekvapenia, ktoré nám výlet vždy spríjemnia :)

      Odstrániť
  2. krásné fotky :) tyhle výlety jsem měla hrozně ráda
    V3ronika life

    OdpovedaťOdstrániť